ראשי»סיפורי חיים»היום בהיסטוריה: קים פילבי, בכיר במודיעין הבריטי שפעל כסוכן סובייטי נמלט למוסקבה
היום בהיסטוריה: קים פילבי, בכיר במודיעין הבריטי שפעל כסוכן סובייטי נמלט למוסקבה
ami16:00סגור לתגובות על היום בהיסטוריה: קים פילבי, בכיר במודיעין הבריטי שפעל כסוכן סובייטי נמלט למוסקבה
כיצד היינו מגיבים אם יום אחד הייתה מתפרסמת ידיעה, שסגן ראש "המוסד" וכמה מראשי האגפים מרגלים למען אירן, ולא מהיום אלא מזה שנות דור ? לנו זה לא קרה, אבל לבריטניה הגדולה קרה גם קרה. הסודות החשובים ביותר של העולם המערבי משנות השלושים ועד שנות השישים היו כספר פתוח עבור ברית המועצות.
ב-1963, קים פילבי (Kim Philby), בכיר בשירות המודיעין הבריטי (MI6), שהתגלה כסוכן כפול שפעל עבור ברית המועצות, נמלט ממידע שהגיע לידי הבריטים על פעילותו. הוא ברח מביירות, שם שירת כעיתונאי כיסוי, והגיע למוסקבה, שם קיבל מקלט מדיני.
פילבי היה חלק מרשת הריגול הידועה כ"חמישיית קיימברידג'", שפעלה במשך שנים והעבירה מידע רגיש לסובייטים. בריחתו למוסקבה חשפה את היקף הבגידה שלו וגרמה למבוכה גדולה לשירותי המודיעין הבריטיים.
הבריחה התרחשה לאחר ששניים מחבריו לשירות נשלחו לביירות כדי לשכנעו להתוודות על בגידתו. למרות החשדות נגדו, פילבי הצליח להימלט והעביר מידע רב ערך למפעיליו הסובייטים. ברית המועצות קיבלה אותו תחילה בחשד, שמא ניסה לזייף את עריקתו. פילבי, על פי גלובס, התגורר במוסקבה עד מותו בשנת 1988.
במוסקבה הוא נעשה פרופסור באקדמיה למרגלים, וקיבל את התואר גיבור ברית המועצות. בול דואר הונפק לכבודו. לרוע המזל, הוא מת שלוש שנים לפני שהתמוטטה ברית המועצות.
כמעט 40 שנה לאחר מותו, מדינת הקג"ב החליטה להעלות את רוחו באוב כיאה למשטר, שבראשו עומד סוכן חשאי משכבר הימים. תערוכה חגיגית נפתחה לכבוד פילבי, שמבקריה מוזמנים להעריץ את חפציו האישיים, כולל התיק שבו נהג להבריח מסמכים מסווגים אל מפעיליו הסובייטיים בלונדון. אלמנתו של פילבי, רוסיה צעירה ממנו בהרבה, זכתה בנשיקה חמה מראש המשטרה החשאית של פוטין. האיש דיבר בערגה על גבורת פילבי ועל האידיאליזם שלו( יואב קרני , גלובס)
רקע היסטורי
בדצמבר 1961 ערק לבריטניה מרגל סובייטי בשם אנטולי גוליצין ומסר לחוקריו על קיומה של רשת ריגול סובייטית בבריטניה, אותה רשת שברג'ס ומקלין היו חברים בה. עדותו גרמה לחידוש החקירה נגד פילבי. שניים מחבריו לשירות של פילבי נשלחו לביירות לשכנעו להתוודות על היותו סוכן סובייטי.
ב1 ביולי 1963 נמלט פילבי מביירות וטס במטוס סובייטי למוסקבה. תחילה התקבלה עריקתו על ידי מפעיליו הסובייטיים בחשד שביים את עריקתו, ולמעשה עבד בשירות המודיעין הבריטי. רק בראשית שנות השמונים, כשהסובייטים השתכנעו סופית כי בעריקתו לא שימש סוכן בריטי, התמנה פילבי כיועץ לק.ג.ב.
על פי דיווחו של בן מקנטייר בספרו "מרגל בין חברים" , "הידיעות על עריקתו של פילבי חצו את קהיליות המודיעין משני עברי האוקיינוס האטלנטי כשריפת יער. הן גרמו הלם, מבוכה והאשמות הדדיות נזעמות. אלה שהגנו על פילבי ב-MI6 היו המומים, ואילו מקטרגיו ב MI5 זעמו על שהניחו לו להימלט.
"רשת קיימברידג'".
בראשית שנות ה-30 למד פילבי באוניברסיטת קיימברידג' ונודע כבעל דעות מרקסיסטיות. בשנת 1933 גויס פילבי לק.ג.ב. (שאז נקרא "או. גה. פה. או") יחד עם עוד שלושה סטודנטים, דונלד מקלין, גאי ברג'ס ואנתוני בלאנט. הארבעה נודעו לימים בשם "רשת קיימברידג'".
כדי להסוות את פעילותם כסוכנים סובייטיים, פעלו הארבעה במסווה של אנשי ימין קיצוני. בפרוץ מלחמת האזרחים בספרד, בשנת 1936, יצא פילבי לספרד ככתב של "הטיימס" הלונדוני ובמשך שנתיים שיגר ללונדון כתבות אוהדות לגנרל פרנסיסקו פרנקו ולכוחות הלאומניים. בשנת 1938 העניק לו פרנקו אות הצטיינות צבאי.
חברו לרשת של פילבי, גאי ברג'ס, שהיה כבר בשירות המודיעין הבריטי, הצליח להכניס את פילבי לשירות המודיעין בשנת 1940.