חיים של אחרים
  • דף בית
  • אודות
  • דף בית
  • אודות
חיים של אחרים
  • דף בית
  • אודות
  • דף בית
  • אודות
ראשי » כללי » יואב ערד.  עילם בננו , סיפור אמיתי

יואב ערד.  עילם בננו , סיפור אמיתי

ami 28 בדצמבר 2019 19:02 סגור לתגובות על יואב ערד.  עילם בננו , סיפור אמיתי
יואב ערד.  עילם בננו , סיפור אמיתי

יואב ערד.  עילם בננו , סיפור אמיתי , הוצאת ניב , 2019

  יואב ערד היה בשדה התעופה אורלנדו בארה"ב כאשר קיבל שיחת טלפון מבתו עינבל בארץ:

"אבא , איפה אתה? שאלה . "יש מצב שאתה מקדים את הטיסה" ?

למה"

"עילם לא איתנו יותר"

מה אמרת"?

"עילם התאבד"

שיחת טלפון זו הביאה בעקבותיה טלטלה לחייו של יואב ערד, יזם ואיש עסקים , בעברו קצין בקבע ואיש רב הישגים בניהול .

על ההצלחה

זמן מה לפני שחרורו  של עילם מיחידה קרבית מצה"ל ביקר בארץ , אחיה הבכור של מיכל (רעייתו של יואב ערד ואמו של עילם)  שחי מזה שנים רבות בפלורידה, ארצות הברית. בתקופה זו כבר היה עורך דין מצליח , בעל משרד עורכי דין המעסיק עורכי דין שכירים, צוות מקצועי ומזכירות.  שנים קודם הגיע לארה"ב , למד טיס ותעופה לתואר ראשון, נהייה טייס ולאחר כן המשיך לתואר שני ודוקטורט במשפטים.

המשרד שלו גדל והתפתח והתעשר. במקביל השקיע בנדל"ן  ובעסקים נוספים . למעשה הגשים את החלום האמריקאי , ואף על פי שהיה יליד הארץ שגדל והתחנך בירושלים ושירת בצה"ל , בתקופה המדוברת כבר היה אמריקאי לכל דבר .

אילון הזמין את עילם לבוא אליו לארצות הברית , תוך הבטחה לתמוך בו , לפרוש עליו את חסותו ולסייע לו לגבש  תוכניות לעתיד. וכך, כשבוע אחרי שעילם סיים את פרק חייו כחייל לוחם בדובדבן, השתחרר מצה"ל לאחר שירות מלא ונסע לאמריקה.

עילם החל ללמוד באוניברסיטה בפלורידה .

אחד מנכסי הנדל"ו של אילון היה חווה בת כמה מאות אקרים לא רחוק מגיינסוויל.  בשנת לימודים האחרונה של עילם פיתחו באוניברסיטה זן חדש של דשא , עמיד וצורך פחות מים.

ביוזמתו של עילם החליטו הוא ואילון להפוך את החווה ליצרנית של דשא מוכן שיגודל בחווה ויועבר למקומות שונים בארה"ב .

עילם ואילון הקימו במשותף עסק חדש כאשר עילם הפך למנהל החווה ועבר עם רעייתו רותי לגור בחווה. בחודשים ובשנים שלאחר מכן החווה , בניהולו של עילם, שגשגה ועילם עבד סביב השעון וניהל הכול ביד רמה ממשרדו בחווה וגם מהשטח.

ההצלחה העניקה לעילם הרבה מאוד ביטחון עצמי. עילם ודודו אילון עבדו כשותפים וחברים קרובים , ובהבנות ביניהם היה ברור שהם שותפים בכל מה שקשור לחווה.  התגבש בינהם הסכם משפטי, אך ההסכם היה אמור לקבל תוקף חוקי ומשפטי במועד מסוים  מאוחר יותר שהתאים לשניהם..

בצילום : עילם ערד ז"ל

הכול היה טוב ויפה , עד אותו יום מר ונמהר , כחודש לפני שההסכם בין אילון לעילם בנוגע לבעלות על העסק הפך להיות פורמלי וחוקי, היום שבו החיים של כל הסובבים את אילון ובעיקר חייו של עילם השתנו לחלוטין.

ההתרסקות האווירית

עוד לפני שההסכם  נחתם ,אילון השתתף במפגן אווירי בדרום פלורידה עם המטוס שלו , ששימש אותו כמטוס פעלולים, ולעיני כל הצופים במפגן , בהם גם בת זוגו ובנו , התרסק ופגע בקרקע.

בצילום : אילון קרוגמן-כדי, בן 58 מגיינסוויל, ביצע כנראה "שמינייה" במטוס הצבאי הקטן מדגם אלבטרוס 39-L ולא הצליח לצאת ממנה.

בבעלותו של אילון היו שני מטוסים , אחד מהם היה מטוס מנהלים שאותו נהג להטיס בעצמו, בעיקר במסגרת עבודתו ועסקיו ומדי פעם גם לבילוי וחופשות. השני היה מטוס קרב מעודפי צבא , שבו אילון השתמש כמטוס פעלולים ונהג לטוס בו להנאתו ולהשתתף במפגנים אוויריים כתחביב.

אובדנו של אילון בנקודת הזמן הזו, חודש לפני שההסכם בין עילם לאילון הפך רשמי וחוקי, יחד עם התנהלות מסוימת וניהול לא מתאים של עיזבונו של אילון , הם הגורמים שהביאו להידרדרותו של עילם.

כל מערכת ההסכמים והחוזים בין אילון ועילם לא קיבלה שום ביטוי בצוואה למרות ההסכמים והחוזים בינהם. למעשה אילון קבע פגישה שהייתה אמורה להתקיים כשבוע אחרי המפגן האווירי לעדכון, תיקון ושינוי הצוואה. ברור שפגישה זו לא יצאה לפועל והצוואה האחרונה היא שקיבלה תוקף.

בארצות הברית יש חוקי ירושה פדרליים ומדינתיים נוקשים מאוד, אשר בתכנון נכון מראש על ידי עורכי דין ורואי חשבון המתמחים בכך, ניתן לצמצם ולהקטין את חבויות המס , אך אילון לא עשה זאת ומנהלי עיזבונו , שאמורים היו להוציא לפעול את רצונותיו רק הלכו והסתבכו וגרמו בסופו של דבר להפקעת החווה והעסק המשותף מידיו של עילם.

ההתרסקות של עילם בחווה

עילם המשיך לנהל את החווה בחודשים הראשונים לאחר התרסקותו של אילן , אך אובדנו של  של אילון היה קשה לו מאוד במובן הרגשי . חסרונו של המנטור, החבר והשותף הביא את עילם למצבים של ייאוש והרגשה של קשיים בכל המישורים, לרבות במישור הכלכלי, חוסר שיתוף הפעולה הנכון של מנהל העיזבון בארה"ב , שלמעשה נכנסו לנעליו של אילון בכל הנוגע להתנהלות מול הבנקים, קווי האשראי , ניהול חשבונות ועמידה מול מערכות השלטון- הכבידו עליו , הוא נכנס ללחצים ומתחים, ופתאום לא היה לו עם מי לדבר, להתייעץ ולשתף.

  בצילום : חווה לגידול דשא בפלורידה

כשחייו  השתנו , עם מותו בתאונת מטוס של אילון , דודו , שותפו , חברו הקרוב ובמידה רבה מנטור שלו , עילם חווה אובדן שבמקביל התפתח לקרב ירושה עם בני דודו היורשים ומנהלי העיזבון גם.

 המשבר

מאז התרסקותו למוות של אילון במפגן האווירי , עילם חווה משבר אחרי משבר, תקלה אחר תקלה, כישלונות ובעיקר רוע ואטימות של אחרים, שהפכו את מכלול חייו בעת ההיא לדרך חתחתים: מאובדן החווה וסילוקו ממנה ע"י בני דודו ומנהלי עיזבונו של אילון, דודו, המאבק המשפטי מול מנהלי העזבון ומלחמות הירושה עם בני דודו, תקופת המשבר הכלכלי שהביאה לאי הצלחה בהקמת חווה חדשה ואובדן השטח וההשקעה,

מצבו הנפשי של עילם החל להיות קשה והוא התחיל לסבול מהתקפי חרדה , דיכאונות ומצב רוח רע. הקשר הזוגי עם רותי עלה על שרטון , ועילם חיפש פתרונות ודרכים להתמודד. או אז פנה לעזרתם של פסיכולוגים ופסיכאטרים בארה"ב , ואלו החלו להלעיט אותו בתרופות פסיכיאטריות וכדורים נגד חרדה ודיכאון. די מהר הוא פיתח תלות בתרופות הפסיכיאטריות וצרך אותן במינונים גדלים והולכים, עד שנחשף לסמים וגילה שהסמים עושים מבחינתו את אותה עבודה כמו התרופות , ומה טוב יותר מבחינתו מהשילוב בין סמים ותרופות.

אביו של עילם , יואב ערד ואמו מיכל הגיעו לארה"ב בתדירות גבוהה ככל שיכלו כדי לתמוך ולעזור לעילם. הם ידעו שהוא בטיפול פסיכולוגי ופסיכיאטרי בארה"ב , אך לא ידעו דבר על התחלת השימוש בסמים.

למרות מצבו הנפשי עילם תיפקד ביוםיום בצורה נורמלית לחלוטין וניסה להתנהל ולהתמודד מול מנהלי העיזבון של אילון, אבל בשלב מסויים  החליטו היורשים לקחת את החווה לניהולם מבלי להביא בחשבון שמה שהפך את החווה לעסק מצליח היה עילם ועבודתו. כל המהלכים האלו הן מצד היורשים והן מצד מנהלי העיזבון  גרמו לעילם לעזוב את החווה. למעשה, הוא סולק מהחווה באופן פתאומי ע"י מנהלי העיזבון של אילון .

בעקבות הרחקתו של עילם מהחווה ומהעסק שהקים חלה הדרדרות נוספת במצבו הנפשי של עילם. התסכול עקבל העוול הנורא שנגרם לו. אובדן מפעל חייו , התפרקות נישואיו , הבדידות והקשיים הכלכליים הגבירו את הלחץ הנפשי ודחפו אותו להשען על תרופות וגם לצרוך סמים.

עילם ניסה להקים חווה חדשה בארה"ב אך העננה ואווירת הקושי היו חזקים ממנו. עילם כבר לא מצא את הכוח והיכולת להתמודד עם הקמת החווה החדשה. בסופו של דבר הפסיד גם אותה. נפילת החווה החדשה הייתה בעקבות המשבר הכלכלי של 2008 בו פלורידה הייתה המדינה שנפגעה הכי קשה , יותר מכל מקום אחר בארה"ב .

הבדידות

 התפרקות נישואיו ותהליך הגירושין מרותי, שאותה אהב מאוד, אך מציאות החיים הבלתי אפשרית שבה היה נתון לא אפשרה להם להתגבר על המשבר, וגם אותה איבד.

האשליה שהתנפצה עם המעבר לניו יורק וכתוצאה מנסיבות שלא היה היה לו שום חלק בהן , הבדידות הקשה שבה היה, כך שוב מצא  את עצמו במשבר עם חוסר היכולת למצוא עבודה ופרנסה בניו יורק (יואב ערד , עמוד 35).

לאחר שהגיע עילם חזרה מניו יורק ניסה לנהל את המוטל המשפחתי , אך ללא הצלחה גם עקב מצבו הנפשי.

כשהגיע מניו יורק ורצה להתחיל לנהל את המוטל ולטפל בשיפוץ שלו , מצא את עצמו במציאות בלתי הגיונית ובלתי אפשרית עבורו-  בתוך התמודדות בין תקווה והתחלה חדשה, לייאוש שהביא עמו מניו יורק  כשנתקל במצב שהעמיד אותו בקונפליקט, כי מצא בעצם שהמוטל הפך לנקודת מפגש של סוחרי סמים ושל משתמשים בסמים, והוא , שאך זה הצליח להתרחק ועדיין היה בתהליך של גמילה ומאבק יומיומי להפסיק להשתמש בתרופות ובסמים, נקלע לתוך מצב זה. כוחותיו לא עמדו לו, ובמקום להתנהל כמנהל אחראי ולדאוג לעסק , השתלב במציאות הסמים, וכך, בתוך זמן קצר הידרדר , הפסיק לתפקד כראוי וישקר לנו כדי לכסות על מה שקרה" (יואב ערד , עמוד 39).

החזרה לישראל והחיפוש אחרי איזון

האב, יואב ערד, מוזעק מישראל ע"י עובדי המוטל ומחזיר את עילם לישראל. לאחר שהוחזר לישראל החל עילם לעבור טיפול בכפר איזון, כפר שיקומי וטיפולי טיפולי זה בתנאי פנימיה, מהטובים בארץ , סייע לעילם להיגמל מהסמים. העלות בזמן שעילם היה שם הייתה סביב שניים עשר אלף שקלים לחודש, לא כולל  תרופות שצריך לקנות בנפרד.

בעקבות הטיפול בכפר איזון עילם חוזר לעצמו בקצב איטי, אך בעקבות בעיית משמעת בודדת הנהלת הכפר החליטה להשעות את עילם ושלחה אותו הביתה למספר ימים ואחר כך החליטה בשרירות לב הנהלת הכפר להדיח אותו מהכפר ולהפסיק את הטיפול בו.

" עילם היה פציינט-מטופל שלכל הדעות היה זקוק להמשך טיפול, אשר הטיפול בו הופסק ונקטע טרם מיצוי, שלא לדבר על החלמה

הפסיכיאטורים, הפסיכולוגים, העובדים הסוציאלים- כולם הפסיקו את הטיפול בו , ללא מתן אלטרנטיבות אחרו, ובהתעלמות מהצורך ברצף הטיפולי , הרגשנו חסרי אונים " (יואב ערד ,  עמוד 52).

 

הניסיון האובדני הראשוני של עילם

לאחר ההרחקה של עילם מכפר איזון , גילו הוריו כי הוא בלע בבת אחת את כל התרופות שהיו אמורות להספיק למספר שבועות . ההורים פינו אותו במהירות לחדר המיון של בית חולים רמב"ם. בחדר המיון בבית החולים חיברו את עילם לעירוי וגרמו לכך שניסיון ההתאבדות לא הצליח . הפסיכאטור של בית חולים רמב"ם הציע שעילם יועבר לבית החולים הפסיכיאטרי שער מנשה. אבל הטיפול בעילם שם היה כושל  ועילם החליט בתמיכת המשפחה להשתחרר מבית החולים ולחזור הביתה.

עילם הופנה להמשך טיפול למרפאת החוץ של בית החולים שער מנשה – מרפאת עירון הצמודה לכניסה של שער מנשה.

גם שם הטיפול היה לא רציני . " הזלזול הבוטה של הרופאים הפסיכיאטרים במרפאת החוץ " רק גרם להחמרת מצבו הנפשי של עילם .  כותב יואב ערד בספרו החשוב : "  מדובר באדם הנמצא בדיכאון עמוק , אחרי ניסיון אובדני, שלא יוצא מהמיטה, מבקש עזרה ולכן מגיע למרפאה. אדם הזקוק להמשכיות טיפולית, ליצירת קשר עם מטפל רציני ואחראי, אך כל התחושה שקיבלנו  הייתה של זילזול , מריחה , התנערות וחוסר רצינות.

עילם לא אומר נואש , הוא מתמודד בעצמו באומץ עם מציאות החיים ,מנסה למצוא עבודה ומצליח לקבל עבודה אצל חברה אמריקאית הזקוקה למנהל חווה בהונדרוס.

בחלק מהזמן שהיה בחווה בהודרוס לא יכול היה לעבוד כי היה חולה.  כאבי הבטן וההרגשה הרעה שלו היו קשורים למצבו הנפשי ולכך שלא היה מוכן להתמודדות הזו עדיין . כל ההרפתקה הזו נמשכה כמעט חודש וחצי מיום שיצא עילם להונדרוס ועד חזרה לארץ.

עילם חזר הביתה ,למיטה ולדיכאון, לפגישות מדי פעם במרפאת עירון שהמשיכו להתנהל עם זלזול מצד הרופאים עד שהחליטו להפסיק גם את הטיפול המועט הזה .

שיחת הטלפון הקטלנית

גם הניסיון להתחיל טיפול במרפאה לטיפול פסיכיאטרי בנתניה לא צלח בגלל קהות החושים של הרופאים הפסיכיאטורים . גם הרופאים שם לא מצאו לנכון לשוחח עם עילם ולנסות להעמיק את ההבנה מדוע עילם הגיע בכלל לשם.

פסיכיאטור מהמרפאה  בנתניה שלא פגש מעולם את עילם  , לא הכיר אותו בעצם התקשר טלפונית לעילם ואמר לו שאינו מקבל אותו לטיפול, והאפשרות היחידה שהוא מציע היא שעילם יתאשפז שוב בשער מנשה.

כלומר , עילם מבין מדבריו כי אין לא תוחלת ולעולם לא יצליח לצאת מהמקום הנוראי שבו הוא נמצא, ואין מי שרוצה לעזור לו אף שהוא מאוד מבקש עזרה.

האם עושים דבר כזה בשיחה טלפונית ?

בנקודת זמן זו עילם מרגיש שעולמו חרב עליו , לאחר ההתנהלות הלא תקינה של מרפאת עירון , תוך התחלפות רופאים שלא הכירו אותו, וההרגשה שאינו מקבל את הטיפול שהיה זקוק לו, והאכזבה הענקית מהתנהלות הפסיכיאטורים במרפאת היום בנתניה. הייאוש אצל עילם התגבר והוא כבר לא יכול היה לשאת יותר את הכאב והתסכול.

ככל הנראה, שיחת טלפון בנקודת זמן זו היא הגורם הישיר והמיידי להתאבדותו של עילם, היא שהכריעה את הכף וגרמה לכך שהרגיש שעולמו חרב, שאין יותר תקווה לזכות בטיפול אמיתי ולקבל עזרה בהתמודדות עם הדיכאון. כל אלה שברו אותו. ההתנהלות הרשלנית , המזלזלת , האטומה וחסרת האיכפתיות של רופאים פסיכיאטורים בשער מנשה, מרפאת עירון ומחלקת טיפול פסייכיאטרית – נתניה , גדעה את חייו של עילם , שאולי בטיפול נכון היה חוזר לעצמו ומצליח לבנות חיים חדשים, והפכה את הוריו להורים שכולים (יואב ערד, עמוד 149 ).

בלילה שבין הארבעה-עשר לחמישה-עשר בדצמבר, בשנת אלפיים ואחת עשרה, בהיות בן שלושים ושש , עילם התאבד.

 לאחר כל הסבל שעילם עבר, האכזבה והתסכול מכך שאינו מוצא דרך לקבל את העזרה שהיה זקוק לה כל כך , הכריעו אותו והביאו אותו לבחירה כזו נוראה.

האם משרד הבריאות הפיק לקחים ?

הוריו של עילם הצליחו לאחר מותו להגיע לשרת הבריאות  ולהאיר את עיני המערכת שיש למצוא דרך לשנות ולמנוע התאבדויות בגלל כשל ברצף הטיפולי. הם ניסו להאיר את עיני מערכת הבריאות בחשיבות של רצף טיפולי ורצו שנסיבות התאבדותו של עילם ייחקרו, יילמדו, יופקו לקחים וישונו נהלים וגישות ובכך למנוע מצבים דומים בעתיד.

משרד הבריאות הקים  , בסופו של דבר ועדת בדיקה שלא מצאה פגם  בטיפול בעילם, אך שרת הבריאות דאז יעל גרמן חייבה את ראש שירותי הבריאות להוציא נייר עמדה מחייב לטיפול באדם האובדני, שלמעשה היווה תכנית לשינוי נוהלי העבודה במערך בריאות הנפש בישראל .

  יעל גרמן , שרת הבריאות לשעבר , היחידה שניסתה לשנות את המצב בישראל

אבל כאשר יעל גרמן  התפטרה מתפקידה, כל הפקת הלקחים ירדה לטמיון. עזיבתה של יעל גרמן את התפקיד וכן עזיבתו קצת קודם  של ראש שירות בריאות הנפש את תפקידו  עצרו את התהליך לתיקון המצב..

ההורים השכולים מוסיפים: "יש צורך דחוף בשינוי שיטות העבודה, הנהלים וההתייחסות למטופלים שזקוקים לעזרת המערכת. קיווינו שזה לא ייעשה דרך הכסף. עבדנו מול שרת הבריאות, יעל גרמן, ומול גדי לובין שהיה אחראי על בריאות הנפש בממשלה הקודמת, מתוך כוונה שמשרד הבריאות ייקח אחריות ויעשה מה שצריך כדי שהמקרה הבא לא יקרה. היו סיכומים, ושר הבריאות הנוכחי וצוותו עצרו את זה."

מקור וקרדיט :

יואב ערד, עילם בננו, ספרי ניב , 2019 .

המלצת  עמי סלנט , עורך האתר " חיים של אחרים : ביוגרפיות וסיפורי חיים" : זהו אחד הספרים המרתקים ביותר שקראתי בשנים האחרונות , מרגע שהתחלתם לקרוא לא תוכלו להניח הספר מידכם עד העמוד האחרון . רוצו לקנות וגם לקרוא!!

עילם – בננו" מאת יואב ערד, הוצאת "ספרי ניב", 179 עמודים. מחיר לצרכן 78 ש"ח, להשיג בחנויות הספרים הדיגיטליים ברשת.

אובדנות סיפורי התמודדות סיפורי חיים עילם ערד ז"ל תשושי נפש

|להציג את כל הפוסטים של ami


« פוסט קודם
פוסט הבא »
נווט באתר
  • אודות
  • קבלת עדכונים בפייסבוק
5 פוסטים הכי נצפים
  • סופה של ציפור גן עדן מס' 17 : חייה הקצרים ... לו המשיך כוכבה לדרוך עד היום היתה אלישבע גרינבאום ז"ל ה... 9 views
  • "היי שקטה": ילדותה של ריקי גל בגיל שנתיים הוריה של ריקי גל נטשו אותה ומסרו אותה למוסד... 4 views
  • עלילות יהודה ארזי גיבור מבצע ספינות המעפילים 'לה ספציה' ... יהודה ארזי (27 בנובמבר 1907 – 25 בפברואר 1959) היה ממפק... 4 views
  • יעקב שבתאי, מי העניק לאהובתו את כל הכוכבים?  לפני שלוש שנים השתתף בפסטיבל דוק-אביב הסרט "אבא שלי יע... 3 views
  • ילדותו של חיים טופול בשכונת פלורנטין סיגריות גנובות בסליק כשטופול מתבקש לשוב למחוזות ילדותו... 3 views
תגיות
איטליה (5) אמנים (5) ארה"ב: נשיאים (4) ברית המועצות (9) גרמניה (6) גרמניה הנאצית (12) הפלמ"ח (7) הצבא האדום (6) הצלת יהודים (5) התמודדות משפחתית (4) חסידי אומות העולם (5) טייסים (17) יהודי ברית-המועצות (6) לוחמים (10) לוחמי מלחמת העצמאות (6) לוחמי פלמ"ח (7) מדענים ומדעניות (6) מחנות ריכוז והשמדה (5) מלחמת העולם הראשונה (5) מלחמת העולם השנייה (34) מלחמת העצמאות (24) מלחמת יום הכיפורים (23) מלחמת ששת הימים (5) מפקדי צבא (7) מרדכי בר-און (4) משפחות (8) ניצולי שואה (26) נשים (21) סופרים (14) סופרים ומשוררים (11) סופרים יהודים (6) סיפורי גבורה (60) סיפורי הישרדות בשואה (8) סיפורי התמודדות (121) סיפורי חיים (256) פרטיזנים יהודים (6) ציירים (8) קציני צה"ל (15) קרבות מלחמת העצמאות (5) קרבות מלחמת יום הכיפורים (8) רוסיה (14) רופאים (8) רות בונדי (6) שחקני קולנוע (6) תקופת השואה (30)
הוקם על ידי 72dpi.co.il
© 2017 כל הזכויות שמורות.
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות כלי נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסטהגדל טקסט
  • הקטן טקסטהקטן טקסט
  • גווני אפורגווני אפור
  • ניגודיות גבוההניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכהניגודיות הפוכה
  • רקע בהיררקע בהיר
  • הדגשת קישוריםהדגשת קישורים
  • פונט קריאפונט קריא
  • איפוס איפוס