חיים של אחרים
  • דף בית
  • אודות
  • דף בית
  • אודות
חיים של אחרים
  • דף בית
  • אודות
  • דף בית
  • אודות
ראשי » כללי » אנגליקה שרובסדורף: לא כשאר האמהות

אנגליקה שרובסדורף: לא כשאר האמהות

ami 5 ביולי 2018 22:40 סגור לתגובות על אנגליקה שרובסדורף: לא כשאר האמהות
אנגליקה שרובסדורף: לא כשאר האמהות

לא כשאר האמהות

אנגליקה שרובסדורף

הוצאת שוקן 2002

זהו סיפור מסעה המרתק של המחברת, אנגליקה שרובסדורף, אל עברה של אמה היהודיה , אלזה קירשנר , שהוסתר מפניה שנים רבות, ונפרס לפנינו, תמונה אחר תמונה: בית יהודי חם ואוהב בברלין של תחילת המאה ה20 – , אהבה סוערת של האם למשורר גרמני ובריחה מההורים ומהעולם היהודי, הבן הבכור המופלא, עושר וחיים חסרי דאגה, קנאה, בגידות ואהבות חדשות, ילדים משלושה גברים שנשארו ידידים, שנות ה20 – וה30 – העליזות בברלין, חופשות מאושרות בבית קיץ לחופו של אגם, נשפים, הצגות תיאטרון וקונצרטים. ואז: עליית הנאצים לשלטון, בריחה, עוני, בדידות ומחלה.

אנגליקה, הבת, מתבוננת על עברה באירוניה ובהומור, ברגישות ובחמלה, אך גם במבט ביקורתי. מתוך אלפי פרטים – זכרונות, מכתבים, סיפורים ותמונות – היא משחזרת את סיפורה המדהים של אישה יהודיה בגרמניה שהיה לה הכול, והכול נלקח ממנה. ספר זה, אחד מני רבים שכתבה אנגליקה שרובסדורף, היה לרב – מכר עם הופעתו בגרמניה, והוא ספרה הראשון המתורגם לעברית.

הבת (הסופרת) אנגליקה שרובסדורף באה לאוויר העולם בגרמניה בחג המולד של שנת 1927. היא היתה פרי אהבתם של אלזה קירשנר, יהודיה-גרמניה מתבוללת, ואריך שרובסדורף, גרמני ארי ממשפחת אצולה עשירה, שהיה תחילה אחד ממאהביה ובהמשך אחד מבעליה של אמה.

היא גדלה בברלין באווירה מתירנית, משוחררת ומופקרת, בבית שבמרכזו היתה רביעייה: אמה, המאהב שלה, בעלה הראשון והמאהבת שלו, שהיתה גם חברתה הטובה ביותר של אמה.

האם ובני המשפחה , ברלין 1932

אחרי ליל הבדולח, בנובמבר 1938, נמלטה אמה היהודיה לסופיה בירת בולגריה בעזרת נישואים פיקטיביים לאדם זר. אנגליקה ואחותה בטינה הצטרפו אליה בהמשך. אחיהן, פטר, שהתגייס לצבא צרפת החופשית, ונפל בקרב.

הגעגועים לגרמניה היו קשים, ואנג'ליקה חלתה ואף לקתה בדיכאון. לצד זאת, בבולגריה סיפרה לה אמה כ פעם ראשונה כי היא יהודיה, ועוררה בה משבר זהות. "ובכן, בחרתי להשתייך לצד היהודי. זה היה בשבילי דבר מובן מאליו, כי אהבתי את אמי", הסבירה. מזהותה הגרמנית ביקשה לקחת רק את הצד "הטוב" – לא את זה של הנאצים, שרצחו את סבתה, אמה של אלזה, שגורשה לטרזנשטט.

אנגליקה והאם , 1936

חיי היום יום בברלין ערב עליית הנאצים

העדות על חיי היומיום בברלין – הטקסים המשפחתיים, יחסי יהודים-נוצרים – היא שמרתקת כל-כך בספרה של אנגליקה שרובסדורף. פכים קטנים כמו תיאורי מסיבות חג מולד משפחתיות שאליהן מוזמנים גם הוריה היהודים של אלזה, זה חלקה הקליל של העדות שמניחה לפנינו אנגליקה שרובסדורף. חלקה המצמרר הוא בתיאור העיוורון המדהים שבו לקו הוריה וידידיהם הטובים לנוכח מעשי הבריונות של הנאצים. אף שהדברים ידועים, מדהים לקרוא על הזלזול וקלות-הראש שבהם התייחסו אנשים טובים ונבונים ל"בריונים הנלעגים" של היטלר. בעיניה של אנגליקה, היטלר היה "איש מצחיק עם שפם". כשחברתה של אנגליקה באה לבקרה ועל צווארה תליון של צלב קרס, אמה נדהמת, אך מעדיפה להתעלם מן המשמעות. וכשסבתא שרובסדורף עונדת צלב קרס, זה "ככה סתם": העסקים הרי חייבים להמשיך ולשגשג.

נישואין של הבת, אנגליקה, לבמאי היהודי קלוד לנצמן

הבת , הסופרת החצי-יהודיה , אנג'ליקה שרובסדורף, בביקורה הראשון בישראל, ב-1961, התאהבה בירושלים. מאז שבה לבקר בה לעיתים תכופות עד שב-1970 ארזה את חפציה וביקשה להשתקע בעיר. אלא שלחיים היו תוכניות אחרות והיא הכירה כאן את הבמאי הצרפתי קלוד לנצמן, ונישאה לו ב-1971. לנצמן היה בעלה השלישי של אנגליקה, אשר כבר היתה אם לילד, אותו מסרה לאישה אחרת.

את השנים הבאות חילקה בין פאריס, מינכן וירושלים. ואז, בתום עשר שנות נישואים, התגרשו. "יש לו אופי בלתי נסבל", אמרה לימים, אך הוסיפה: "הוא האהבה האמיתית האחרונה שלי".

בודדה בירושלים

ב-1983 השתקעה בישראל אנג'ליקה שרובסדורף בגפה וחיה בשכונת אבו תור בירושלים במשך כרבע מאה מוקפת בחתולים. "כאן מצאתי לראשונה את הבית היחיד שהיה לי מאז ילדותי", אמרה. "אין דבר אקראי בעיר זאת, אף לא האור או האבן או הגבעות המקיפות אותה. והוא הדין בעם שמצא כאן את אלוהיו", כתבה.

אנגליקה בירושלים 1984

קסמה של ירושלים פג לבסוף וב-2006 חזרה לברלין. ברקע לכך היו סיבות שונות. הגעגועים למחוזות ילדותה, לשורשיה ולשפה הגרמנית, מצד אחד. המיאוס מהחיים בירושלים בעקבות האינתיפאדה השנייה – מצד אחר. "דת, לאומיות, קנאות. הכל סבוך יחד", אמרה. לאלה הוסיפה סיבה אחרת: "בגרמניה קל יותר למות". עשור לאחר מכן, ב-31 ביולי האחרון, מתה בברלין, מותירה עיזבון בן 15 ספרים פרי עטה.

"לא כשאר האמהות", אנגליקה שרובסדורף. מגרמנית: ארנו בר. שוקן, 351 עמ'

מקורות

Angelika Schrobsdorff – Leben ohne Heimat (Biographie), be.bra Verlag, Berlin, Germany 2017,

היהודיה היפהפיה שנשלחה לנקום בגברים הגרמנים – אחרי מות – הארץ

אנגליקה שרובסדורף – ויקיפדיה

האיש המצחיק עם השפם – גלובס

אמהות יהודיות אנגליקה שרובסדורף גרמניה גרמניה הנאצית סיפורי חיים

|להציג את כל הפוסטים של ami


« פוסט קודם
פוסט הבא »
נווט באתר
  • אודות
  • קבלת עדכונים בפייסבוק
5 פוסטים הכי נצפים
  • סופה של ציפור גן עדן מס' 17 : חייה הקצרים ... לו המשיך כוכבה לדרוך עד היום היתה אלישבע גרינבאום ז"ל ה... 6 views
  • חייו ומותו של בובי פישר , שחקן השחמט האגדי   היום בהיסטוריה : 1 ספסטמבר 1972 שחקן השחמט האמריקאי ב... 6 views
  • מה הרג את הרופא ד"ר גבי כנען ? מאת: עמי סלנט , עורך האתר "חיים של אחרים : ביוגרפיות וס... 4 views
  • ברונו בטלהיים :  ממחנות הריכוז של הנאצים לטיפול פסיכו-דינמי בילדים בשנת 1990 ברונו בטלהיים "איבד את טעם החיים". הוא נטל כד... 3 views
  • גנרל נחום אייטנגון ז"ל , קצין המודיעין היהודי הבכיר והקטלני ...  אייטינגון נחום איסאקוביץ (Isakovich Eitingon Naum) גנר... 3 views
תגיות
איטליה (5) אמנים (5) ארה"ב: נשיאים (4) ברית המועצות (9) גרמניה (6) גרמניה הנאצית (12) הפלמ"ח (7) הצבא האדום (6) הצלת יהודים (5) התמודדות משפחתית (4) חסידי אומות העולם (5) טייסים (17) יהודי ברית-המועצות (6) לוחמים (10) לוחמי מלחמת העצמאות (6) לוחמי פלמ"ח (7) מדענים ומדעניות (6) מחנות ריכוז והשמדה (5) מלחמת העולם הראשונה (5) מלחמת העולם השנייה (34) מלחמת העצמאות (24) מלחמת יום הכיפורים (23) מלחמת ששת הימים (5) מפקדי צבא (7) מרדכי בר-און (4) משפחות (8) ניצולי שואה (26) נשים (21) סופרים (14) סופרים ומשוררים (11) סופרים יהודים (6) סיפורי גבורה (60) סיפורי הישרדות בשואה (8) סיפורי התמודדות (121) סיפורי חיים (256) פרטיזנים יהודים (6) ציירים (8) קציני צה"ל (15) קרבות מלחמת העצמאות (5) קרבות מלחמת יום הכיפורים (8) רוסיה (14) רופאים (8) רות בונדי (6) שחקני קולנוע (6) תקופת השואה (30)
הוקם על ידי 72dpi.co.il
© 2017 כל הזכויות שמורות.
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות כלי נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסטהגדל טקסט
  • הקטן טקסטהקטן טקסט
  • גווני אפורגווני אפור
  • ניגודיות גבוההניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכהניגודיות הפוכה
  • רקע בהיררקע בהיר
  • הדגשת קישוריםהדגשת קישורים
  • פונט קריאפונט קריא
  • איפוס איפוס