רב-סרן לאו סקורניק היה קצין רפואה בצבא פינלנד שביצע ניתוחים בתנאי שדה קשים. בהתאם לאתיקה הרפואית, הוא טיפל גם בפצועים גרמנים רבים והיה מועמד לצלב הברזל הגרמני על עבודתו. הקצינים הגרמנים אותם ניתח והציל את חייהם הם הם שהמליצו למטה הגרמני הכללי להעניק לו את צלב הברזל . הוא סירב בתוקף לקבלו. רב-סרן סקורניק היהודי אמר לגרמנים, "אני אנגב את התחת עם העיטור שלכם". הנאצים התלוננו בפני הגנרל הפיני Siilasvu על פגיעה בכבודם וביקשו להענישו , אך הגנרל הפיני נתן לו גיבוי מלא ואמר לגרמנים "אין לי עוד באוגדה רופאים מנתחים טובים כמו רס"ן לאון סקורניק .
Leo Skurnik, a Jewish medical officer -second row, second from right
רקע היסטורי
מלחמת החורף (1939-1940) היתה למעשה תוצאה עקיפה של הסכם מולוטוב-ריבנטרופ בין ברית המועצות לגרמניה הנאצית. סטלין הציב לפינלנד תביעות טריטוריאליות ודרש להקים בסיסי צבא על אדמה פינית. לאחר שממשלת פינלנד דחתה את תביעותיו, תקף הצבא הסובייטי. במלחמה זו, נלחמה פינלנד לבדה בגבורה רבה נגד אויב שהיה חזק ממנה בהרבה. פינלנד איבדה שטחים חשובים לברית המועצות, בהם קארליה הפינית, אך לא נכבשה. 400 אלף פינים ברחו מאזורי קארליה שסופחו לברית המועצות. הם היוו כעשרה אחוזים מאוכלוסיית פינלנד.
יהודים פינים נלחמו במלחמת החורף כשווים לצד פינים אחרים. 15 יהודים אזרחי פינלנד נהרגו בשדה הקרב. בסך הכל נהרגו במלחמה כ-25 אלף פינים, בהם כאלף אזרחים שמתו בהפגזות על ערים ועיירות.
המלחמה הבאה בין פינלנד לברית המועצות התנהלה בין השנים 41'-44'. בהיסטוריוגרפיה הפינית היא נקראת "מלחמת ההמשך", משום שהיא נתפסת כהמשך ישיר של מלחמת החורף. במלחמה זו חברה פינלנד לגרמניה הנאצית. ללא קשר לשאיפותיה של ההנהגה הפינית, ראה היטלר בתרומתם של הפינים חלק בלתי נפרד ממבצע ברברוסה שהחל ביוני 41'. יחד עם פלישתם לברית המועצות פתחו הנאצים גם במלחמת ההשמדה שלהם נגד יהודי אירופה. למרות הפשעים הנוראים שביצעו הגרמנים, אחיהם לנשק של הפינים, יהודים פינים השתתפו במלחמת ההמשך בדיוק באותו אופן ובאותה נאמנות כמו במלחמת החורף. שמונה יהודים נהרגו בשדות הקרב בין 41' ל-44'.
מתוך ארבע המלחמות של פינלנד, האחרונה היתה נגד גרמניה הנאצית, בעלת בריתה לשעבר. המלחמה התנהלה באזור הצפוני ביותר במדינה ומכאן שמה: מלחמת לפלנד. היא החלה לאחר שפינלנד חתמה בספטמבר 44' על הסכם לשביתת נשק עם ברית המועצות ונמשכה עד אפריל 45'. חיילים יהודים פינים השתתפו גם במלחמת לפלנד.
רק 22 עדיין חיים
כ-300 יהודים פינים בשלוש המלחמות שהתנהלו מ-1939 עד 1945. מרביתם היו קצינים וחלקם רופאים כמו רס"ן לאו סקורניק